Permacultuurproject Hof De Beuken
Sfeerbeelden werkdag zaterdag 07 mei 2017
Tuinieren met overleg.
Verslag werkdag zaterdag 02 mei 2015
We moeten nog een beetje onze weg zoeken in de samenwerking met de bewoners zelf. Wat kan nog, wat wordt moeilijker en wat is helemaal niet haalbaar. Maar iedereen geniet op zijn manier. Iedereen doet wat hij of zij kan, iedereen staat er even enthousiast om deze tuin verder uit te bouwen. Met de handen in de grond bezig zijn, voor velen een jarenlange hobby geweest welk nu opnieuw kan. Je ziet het aan de blikken, de interesse, de werkijver. Het doet goed aan hart en geest.
En wat hebben wij dan samen weer allemaal gepresteerd?
Aan de aardbeitoren is het pad rond de toren weer toegankelijk gemaakt. Spijtig van de prachtige zonnige paardenbloemen, maar er zijn er veel, dus…
De permacirkel en de paden er rond zijn proper gemaakt.
Niet eetbare planten zijn weggehaald.
Er is verder hout en groenafval verhakseld.
De planttafel is voorzien van gronddoek en compost en kan nu gebruikt worden door de bewoners.
De vierkante meterbakken zijn proper gezet en voorzien van compost.
De kleine, leuk beschilderde plantbakjes zijn ook gevuld met compost.
De eendagslelie is verplant.
Onze eerstvolgende werkdag: zaterdag 27 juni van 9u30 tot ong 12u30.
Verslag werkdag zaterdag 28 maart 2015
Er is steeds heel wat te doen.
Wat een vreugde dan ook om met zoveel helpende handen te zijn, en dit keer zelfs ook in kleine maatjes.
Ons project krijgt voelsprieten en dat doet deugd.
Een dikke merci aan alle vrijwilligers.
Wat is er gerealiseerd op deze toch wel ietwat druilerige ochtend. En dan heb ik het hier over het weer hé, niet over onze warme harten.
Op de houten tafel is een wilgenrand gemaakt. De bak moet nog verder afgewerkt worden en voorzien van grond. In ieder geval kunnen onze bewoners die rolstoelgebonden zijn nu ook letterlijk mee de handen uit de mouwen steken.
De frambozen hebben extra steun gekregen en nieuwe fruitstruiken zijn met hun voeten in de grond gezet. Dit met de hulp van onze kleinste deelnemers.
Er is ook een stukje tuin klaargemaakt voor het ‘traditionele’ tuinieren, zoals de meeste bewoners nog gewend zijn van thuis uit. Nu nog wat extra mulch en mest en het tuinplezier kan ook daar van start gaan.
Het materiaal voor de compostbak is verhakseld en dus krijgt deze nu ook snellere kansen.
Er werden nog wat look –en ajuinbollen geplant. Ze geven mooie bloemen en zijn misschien wel een extra stimulans voor de bijen om onze tuin te komen bezoeken.
We zien onze tuin gestaag groeien en zo ook de betrokkenheid. Alvast iets om weer naar uit te kijken op onze volgende werkvoormiddag!
Verslag werkdag zaterdag 21 februari 2015
Wat een opkomst! We zijn wel met z’n twaalven!!
En dit allemaal om deze tuin een verdere boost te geven in zijn ontwikkeling.
Zo stilaan zien we de bodem zich verbeteren, planten zich beter en goed voelen, structuur verschijnen in een bedoeld wilde tuin. Maar in een tuin als deze, nog steeds in de beginfase is er veel werk.
Om het fruit te snoeien is het nog even wachten op de cursus. Zonder kennis is het een riskante onderneming en wat groeit en bloeit willen we eren en in ere houden.
Frambozenstaken worden wel geplaatst zodat de bewoners er in volle pluktijd beter bij kunnen. Nog andere frambozenstaken dienen geplaatst te worden en enkele frambozen ook nog verplant (ondertussen hebben ze me verteld om dat beter in het najaar te doen, wachten dus nog)
Één van de weinige zonnige plekken in de tuin zal voor de bewoners ter beschikking blijven om te moestuinieren. De aanpassing naar een natuurlijke tuin is immers geen evidentie voor hen.
We gaan uiteraard wel promoten om te werken met het ‘schijnbare-chaos-principe’ van Yggdrasil.
De compostbakken zijn ook af. Nu is het leren composteren en buren te stimuleren om hierin mee te helpen zodat we de bodem van de tuin verder kunnen blijven verbeteren.
Ook de laatste pergola is af en wacht nu op een klimmer. Wie heeft een druivelaar te veel in de tuin? We zijn er heel blij mee!
De rode bes is verdeeld over de tuin. Zeker 10 planten hebben een nieuwe standplaats gekregen. De paden zijn weer proper en de plantbakken liggen klaar voor nieuwe aanplant.
Zo lees je maar, het is weer deugddoend geweest, dankzij de vrijwillige inzet van velen.
Volgende werkvoormiddag tussen 9u30 en 13u: 28 maart 2015
Tot dan!
Zaterdag 21 februari 2015 van 9:30 tot 13:00 werkmoment Hof de Beuken
Wat kan en moet er zoal gebeuren?
Het is de bedoeling de tuin een beetje in een geordende wildtuin te krijgen.
Dwz: misschien enkele planten wat verzetten, steunen maken, wiglo bekijken en …., fruitbomen? (kan daar iets mee gebeuren? Wie heeft er kennis van? (ik zoek alvast nog wel wat op hierover tegen dan… , compostbakken verder afwerken (daarvoor zijn we nog op zoek naar hout… kan paletten hout uit elkaar geklopt worden? Wie weet daar iets over?
Heb leuk idee gezien met een touter? Staat er ergens één ter beschikking? Het steunpalen dan toch…. Nog een draad bevestigen aan de pergola’s, er staat nog mest in zakken…. Verspreiden….
Gewoon, samen bezig zijn, elkaar nog eens ontmoeten.
Net voor de feestdagen op 20 december 2014 zijn er nog enkele karweien uitgevoerd, zoals het plaatsen van 3 compostbakken in de belevingstuin van Hof de Beuken. Een paar weken voordien zijn er heel wat bloembollen de grond in gegaan. Het voorjaar belooft mooi te worden.
Op zaterdag 17 mei 2014 hebben we met heerlijk feestgedruis de Belevingstuin van Hof De Beuken officieel geopend.
Deze tuin, opgebouwd volgens de ontwerpprincipes van de permacultuur, biedt aan alle bewoners en buurtbewoners van Hof De Beuken en in zonderheid aan de dementerende bejaarden een zalige plek van rust en natuurlijk genieten.
2 november 2013
De overdracht van Transitie Ekeren naar
WZC Hof de Beuken begint stilaan vorm te krijgen.
Zo was er begin november 2013 een 2de gezamenlijke werkdag. Hier volgt een kort verslagje met 2 reeksen foto's:
De werkdag van 2 november 2013 :
Vandaag met een ganse ploeg ( een elftal, zonder tegenstanders evenwel) in Hof de Beuken gewerkt en dan gaat het vooruit. Alhoewel, het shingle-dak van het prieel dat is gene kattepis, zou Jan Becaus zeggen en gelijk heeft hij. Het grootste deel is ok, de rest volgt nog. Ook alle paden en terrassen werden belegd met dolomiet en zijn nagenoeg winterklaar. 's Middags een boterham met soep en in de namiddag een drankje aangeboden door Julien, de directeur, die als ' baas ' zelf hard kan werken. De ploeg was geweldig, het zag er dus goed uit. De 2 groepen( Transitie Ekeren en WZC Hof de Beuken ) worden stilaan één groep met dezelfde pet op.
The day after :
The day after. Gisteren vol bedrijvigheid, vandaag ligt de tuin er mooi bij en werden foto's genomen als hulp voor de overdracht van werkzaamheden gedurende de volgende weken. Ook onze groep is met efficiency bezig, gelukkig maar. Wie het doet heeft iets minder belang zolang we weten wat er juist moet gebeuren om de belevingstuin in het juiste winterjasje te doen passen. Soms fundamenteel, soms bijkomstig.....
Op woensdag 20 november 2013 is er een gezamenlijke laatste open werkdag , samen met het ' dedicated team ' van Hof de Beuken. We doen wat er nog te doen is en ronden af voor de winter 2013. Kom gerust eens langs voor een babbeltje. De afspraken rond ' kunst ' in de tuin krijgen vorm. Nu nog de plaatsing hier en daar.
27 juli 2013
Wat het werken in de tuin betreft : Onze ' dementie- en belevingstuin ' in Hof de Beuken is ondertussen geen onbekende Ekerse plek meer. Het wordt stilaan ( een work in progress ) een permacultuurtuin met botanische en creatieve elementen voor dementerenden en andere bezoekers. Sociaal en ecologisch. Nu zaterdag 27 juli vanaf 9.30 u tot ? ( zolang je tijd hebt ) organiseren wij een volgende ' open werkdag ', met speciale aandacht voor ' het prieel ' : het dakgebinte is klaar, echter voorlopig nog zonder bedekking wegens het gewicht. We moeten dat gebinte op 8 palen zetten en daarvoor zoeken we 8 sterke mensen die ons daarbij kunnen helpen. Mocht je enkele uurtjes willen vrij maken om die klus of iets anders met ons mee te klaren, verwittig dan Erik Baelus op nr 0475-907820.
10 augustus 2013
Zo kreeg de stuurgroep volgende uitnodigende brief van Hugo van. Dienderen , voorzitter van GroenPlus, met vraag tot publicatie, wat we uiteraard heel graag doen. :
' Beste mensen van Transitie Ekeren.
GroenPlus, de ouderenwerking van Groen, deelt tijdens een fietstocht door en rond Antwerpen enkele Groene Pluimen uit aan sociale en ecologische initiatieven. Dat gebeurt tijdens een tocht van 8 tot 12 augustus waaraan een veertigtal groene senioren uit heel Vlaanderen deelnemen. Transitie Ekeren is bij de uitverkorenen. Zaterdag 10 augustus rond 10.30 u zullen we aan WZC Hof De Beuken, Geestenspoor 73 arriveren om jullie initiatief te bekijken en er enige uitleg over te krijgen. Nadien volgt de Pluimuitreiking in aanwezigheid van Tom Van den Borne, schepen (Groen) district Antwerpen., waarna we doorfietsen richting Kapellen. Daar krijgt zorgboerderij en vogelopvangcenter Meander een Groene Pluim. De fietsers gebruiken daar hun meegebrachte lunch. Als jullie willen kunnen jullie meefietsen, denk wel aan de eigen bokes. Rond 15.30 u worden we verwacht bij Velt-lesgever en fruitspecialist Valère Allonsius Kraaienheuvel 10 Kapellen. (Ik heb Valère overigens leren kennen op een transitiecafé van Transitie Ekeren) . Omwille van zijn uitgesproken engagement krijgt ook Valère een Groene Pluim. Alle geïnteresseerde mensen van Transitie Ekeren zijn uitgenodigd om dit alles mee te maken. '
Wil je deze prettige, ontspannende en leerzame fietstocht meemaken, verwittig dan op voorhand Hugo Van Damme op 03/6461801 of via hvandeker@gmail.com . We komen dus samen om 10.30 u aan Hof De Beuken.
Enkele foto's van deze geslaagde dag :
En nog een verslag van die dag en een flinke 2de reeks foto's :
Nieuw binnengelopen 3de reeks foto's van een echt goede fotograaf :
Nog een krantenartikeltje hierover.
Het zetten/bouwen van het prieel van een goede 32 m² wordt een hele klus : hoofd en ( vele ) handen dus. Bovendien zijn we erachter gekomen dat het verbindingspad tussen delen van het hoofdpad, langs het prieel, er eigenlijk nog ligt. Een beetje verborgen onder grond en bladeren en zo, maar relatief gemakkelijk naar boev te halen. Een meevaller, zowel wat werk betreft als financieel. De pergola's zullen nog even moeten wachten. En wat groeit, laten we groeien, de natuur doet haar werk...
Gedurende de maanden mei , juni en juli en augustus 2013 worden plan en realisatie van pergola's en kiosk ( prieel ) in de belevingstuin voorzien...
We plannen in Hof De Beuken nog een aantal extra open werkdagen, waar iedereen - zoals steeds - welkom is om te praten, te kijken, zelfs ... te werken.
Nu reeds bekend :
zaterdag 22/6 vanaf 9.30 uur : afrasteringen maken, planten, ed
zaterdag 6/7 vanaf 9.30 uur : voorbereiden en bouwen van prieel ( kiosk )
Goed weer en dito humeur en we kunnen bergen verzetten...
Een gedacht tussendoor :
DIE POORTJES ZIJN ER NIET, VOOR ONS.
De dementietuin/belevingstuin achteraan in Hof De Beuken ( ZWC en DC ) , Geestenspoor te Ekeren, werd aan beide zijden afgesloten met een mobiel hekwerk en poortjes. Dit om een voor de hand liggende reden. Maar die 2 poortjes kunnen geopend en gesloten worden door en voor eenieder die er eens wil vertoeven, om te wandelen, te rusten, te werken, te kijken, te genieten...
Het is en blijft een publieke ruimte, zoals het aanpalende parkje zelf.
Een mama en/of papa met of zonder kinderwagen.....
Een schooljuf met haar klasje.....
Bewoners met of zonder hun bezoek.....
Een nieuwsgierige tuinier die wil weten wat permacultuur betekent....
Iemand die op zoek is naar wat rust...
Ze kunnen er allemaal terecht, mits enige aandacht en respect voor de andere bewoners....
Welkom in dit stukje Eetbaar Ekeren, dat niet af is en dat ook nooit zal zijn, zoals de ook de natuur dat nooit zal zijn.
WE GOOIEN DE POORTJES OPEN, MAAR DAN NIET LETTERLIJK
Op zaterdag 8 juni , van 9.30 tot 12.30 uur, is er een workshop keyholegardening in Hof De Beuken.
Het is uiteindelijk een dagje werken geworden, onze 1ste ' open werkdag ' : het gesprek, het overleg, de observatie, het genieten, het werk en ... het resultaat kan je hier bekijken.
Op dinsdag 28 en donderdag 30 mei hadden we een aantal leerlingen van het 3de leerjaar uit het OLV Lourdesinstituut te Ekeren op bezoek. Kort maar leerrijk vonden ze. Hier enkele foto's van dit bezoekje van de 2 klassen van juf Marleen en meester Robin.
Op zaterdag 25 mei , om 14 uur, gaan we een aantal voorbereidende werken doen in Hof De Beuken, teneinde de keyholeconstructie met boomstammen klaar te hebben tegen de workshop in juni 2013.
Foto's van dit alles vind je hier.
Op maandag 13 mei 2013, om 19 uur, wordt verzamelen geblazen om een flink aantal graszoden, welke kunnen gebruikt worden om onze 2 hügelbedden in een mooi zittend overjasje te steken, op te halen en over te brengen naar Hof De Beuken.
Zaterdag 20 april 2013, van 9.30 uur tot 12.30 uur : Workshop 1m² tuinieren in Hof De Beuken.
Een groot en erg enthousiast publiek en dito lesgevers zorgden ervoor dat deze workshop een waar succes is geworden. Na een uurtje theoretische en praktische tips, aangebracht door Hanne De Weerdt van de Vlaamse Compostmesters en Hugo d' Hooghe van Velt Brasschaat, gingen we met z'n allen actief aan de slag. 3 van de bestaande bakken op wieltjes en 2 nieuwe bakken op de grond werden voorbereid en ingericht met groenten en bloemen. Daarnaast werd ons allereerste sleutelgattuintje ( keyholegarden ) beplant met groenten voor een ' eeuwige ' pluktuin. Alle aanwezigen zullen binnenkort afzonderlijk nog een pak extra informatie worden toegestuurd via email. Een schitterende, zonnige zaterdagmorgen en een goed visitekaartje voor Transitie Ekeren. Het was zo spannend dat er door sommigen pas rond 14 uur werd gestopt...
FOTO'S HIER.
En op zaterdag 13 april 2013 om 10 u 30, gaan we dan eindelijk de bloemenweide inzaaien omdat de weersomstandigheden het ons plots toelaten. Alsook een net spannen om ervoor te zorgen dat niet de vogels maar de bijen hun weg vinden naar al dit lekkers. Ook de bezoekers van de tuin zullen ervan kunnen genieten, als de bloemen willen groeien natuurlijk.... we duimen. Voor foto's , zie verder > De foto's van een prettige halve dag ....
Dag allemaal, het gaat over de werkdag van 9 maart 2013
Il wilde , samen met Els , eens een kijkje komen nemen in Hof De Beuken maar
de harde werksters en werkers waren reeds huiswaarts, behalve Paulette en
John die nog aan het opruimen waren en waar we een prettige babbel mee hadden (
en waardoor ze nog iets later dan gepland huiswaarts konden keren, sorry daarvoor). Bijgevoegd nog wat foto's van de laatste stand van zaken: 2de Hügelbed zo goed als klaar, aardbeitoren ' gegroeid ' ,
beestentoren met opgevulde gaten, dikker hout verzaagd en in een mooie halve maan gelegd,
fruithaag verplaatst, toestellen opgeschoond en vooral een overzichtelijke
tuin die de lente en de bezoekers op 24 maart , bij de opendeurdag , uitnodigt voor een babbeltje over de verdere toekomst van dit deel van WZC Hof de Beuken.
Want om er echt een ' belevingstuin voor dementerende bejaarden ' van te maken is er al een hele weg afgelegd, maar volgens ' het plan ' dient er nog minstens een kiosk, priëlen, bloemenweide, verdere muurafwerking, een
beetje kunst, een kruidenspiraal te worden voorzien, alsook de samenwerking met buren, scholen, directie en personeel bekeken te worden.
Afspraak op 24 maart in de namiddag ?
De enkele foto's dan :
Verdere ' open ' werkzaamheden en workshops moeten nog gepland worden voor de verdere ontwikkeling van de belevingstuin in Hof De Beuken. Het enthousiasme van de werkgroep permacultuur is er zeker, na het behalen van hun certificaat-diploma , maar graag hadden we dit alles nog verder open getrokken naar het dienstencentrum, de buurt, de school, etc...:
- Finaliseren globaal plan
- Inschatten investeringskosten
- Oplijsten werkzaamheden met verantwoordelijken
- Agenda
- Overleg met de directeur
Ieder die graag buiten werkt om dit prachtig stukje speciale ' natuur ' mee te realiseren, volg het hier, kom eens kijken en informeer je ter plaatse...
Een voorbeeldje van 3 mensen die een uurtje over hadden...
Ook in het weekend van 16 en 17 februari 2013 is er een 2de wilgentakkenweekend gepland. Rond 10 uur op zaterdag 16 februari snoeien de liefhebbers in de Holleweg te Kapellen en op zondag vanaf 10 uur bouwen we daar verder mee op in Hof De Beuken.... altijd prettig voor zij die graag buiten aan de slag zijn, iedereen welkom...
Verslag en verdere stappen genoteerd door Erik Baelus :
Beste vrienden,
Er is van ’t weekend weer hard gewerkt geworden : wilgen geknot, de laatste laurierstronken zijn verwijderd, een mooi vlechtwerk afgemaakt, de wiglo verder vorm gegeven en de ‘muur’ kreeg een zeer leuke takkenbedekking.
Bedankt aan alle noeste werkers.
Foto's van 16022013 en van 17022013
Spijtig van de zware enkelblessure van Nicole, veel beterschap in ieder geval.
Nicole mag vandaag het ziekenhuis al wel verlaten maar rest vermoedelijk toch wel een lange herstelperiode.
Voor het vervolg van de tuinwerkzaamheden hebben we volgende afspraken gemaakt :
- Opmaak tuinontwerp ter bespreking met de directeur :
. Het plan is omzeggens af, Geertje legt hieraan de laatste hand.. Erik zet de financiële aspecten van het ontwerp op een rij :
. pergola en kiosk (inschatting rond de 3000 euro) Geertje bekijkt nog even de vroeger gevonden voorbeelden
. beplanting : proberen we zo laag mogelijk te houden (ingeschat op zo’n 1500 euro)
. muur : erik zal kost berekenen
. pad : kostprijs onduidelijk, hangt sterk van materiaal af.
. als we dit alles op een rij hebben, belegt Erik zo spoedig mogelijk een afspraak met de directeur ter goedkeuring.
- Verdere stappen :
. op zaterdag 9 maart vanaf 10 uur voorzien we een werkdag om de tuin ‘te fatsoeneren’ voor de opendeurdag van 24 maart.
. Geertje tracht om zo spoedig mogelijk zand te laten aanrukken vanwege Versnel.
Als Geertje bericht krijgt wanneer Versnel dit levert, plannen we hiervoor een extra werkdag in.
. werkzaamheden die nog dienen te gebeuren :
. fruithaag zetten (nadat de grond daar is geleverd en gelijk getrokken)
. Hügelbedden verder afmaken
. overtollig hout weg zodat het geen ‘rommeltje’ lijkt
. Wiglo verder afwerken
. op 24 maart in de namiddag houden we een ‘open tuindag’
De bedoeling is om : . het publiek te informeren over de plannen in de tuin
. hen mee te laten werken : geschikte, kleine werkjes voorzien bv. planten
. hen stimuleren om later nog meer mee te komen helpen in de tuin.
Nog een fijne avond allemaal en tot kijk,
Bv. op de Winter Warmte Wake nu vrijdag 23/2 om 19 uur aan het Districtshuis in Ekeren.
Groetjes, Erik
Aanstekelijk verslag van het extra wilgentakkenweekend op 24-25 november 2012, geschreven door Christel Guldentops en met foto's van John Van Dyck : wilgen knotten, vervoer en aanplant in Hof De Beuken. De foto's staan er dubbel, een technisch foutje. Maar beter dat dan niets, toch ?
De natuur is nog niet helemaal in een winterslaap verzonken. Dat bewijzen een piepklein groen tomaatje en nog enkele dappere minibloempjes aan de Oost Indische kers in de bakken van Hof de Beuken.
Gezien we een permacultuurgroep zijn en geen voetbalploeg, zijn ook wij niet aan een winterstop toe. Hoewel, sommigen onder ons hadden wel een heel grote behoefte aan koffie onder de middag ;-). Doch dit ter zijde.
Gewapend met grondboor, voorhamer, spades, zaag en snoeischaar werd onze snoeioogst van gisteren omgetoverd tot vlechtwerk en wiglo. Ze zijn nog niet af, maar Rome is ook niet op één dag gebouwd en we werden naar goede gewoonte hier en daar gehinderd door 'archeologische' vondsten in de vorm van bouwafval.
Een eerste stap in de aanleg van onze permacirkel van de rozenfamilie is ook gezet met de aanplant van een speciaal appelboompje.
Leuk om te zien dat de laurierstruiken, die ons al vele hoofdbrekens bezorgden, langzaam maar zeker het onderspit delven.
Aha.
Het was een leerrijke en vruchtbare werkdag en de vriendelijke reacties die we krijgen van bewoners zijn telkens hartverwarmend.
Met dank aan John voor de actiefoto's en aan Christel voor het verslag.
21 oktober was voorzien als volgende lesdag, maar door ziekte van Sylvia, moest dit geannuleerd worden. Een nieuwe datum werd gezocht en gevonden : 9 december 2012. Zie ook kalenderaanpassing...
Foto's van 9 en 16 december 2012 vind je hier :
Zowel op 9 december als op 16 december werd er hard gewerkt aan de laatste onderdelen van de cursus, met specialisten Thomas en Sylvia zodat 20 januari 2013 de dag wordt van ' de prijsuitrijking ' op basis van het groepsproject in Hif De Beuken alsook de persoonlijke projecten, en het afscheid....
30 september leek zo'n beetje als de eerste schooldag. Met heel veel goesting zijn we er, samen met Sylvia, ingevlogen. Sylvia had in de buurt van Kassel ( Duitsland ) meegedaan aan wat ze daar noemden ' convergentie over permacultuur ' en wilde daar over getuigen. Verder ging het die dag vooral (on)kruid, wildbeheer, plagen en dies meer. 's Middags was er een overdadige en lekkere potluck .... We trokken ook richting Bospolder ( Ekerse Putten ) voor een oefening ' plantenschipdomein zoeken en installeren ' en genoten bovendien tijdens overleg- en andere momenten van een zalig zonnetje. Op het einde van de dag hebben we nog een belangrijke stap gezet : het vastleggen op het plan van HDB van permacirkel, snoezelhoekje, pergola's en ruimte voor een kunstwerk. Enkele foto's illustreren deze dag.
Ondertussen werden er ook een 4-tal werkdagen gepland, waarvan de 1ste op 3 juni 2012 ondertussen weeral achter de rug ligt. Een 12-tal cursisten hebben zich de ganse dag , met of zonder regen, letterlijk uitgesloofd om een aantal plantbakken voor te bereiden en te voorzien van een reeks eetbare plantjes , de grond in de tuin gedeeltelijk te saneren en een hugelbed aan te leggen om U tegen te zeggen. De sfeer was zoals altijd goed, ondanks de wat barre weersomstandigheden en dat is positief voor de groepsdynamiek en de verdere plannen. Foto's van onze belevenissen vind je hier.
De verdere werkdagen op zondag zijn :
24 juni
Ook deze dag begon regenachtig, maar dat kon de werklust niet bederven. Een nieuw ontwerp voor de beestentoren, op basis van beschikbaarheid van materialen, zag het levenslicht en stilaan maar zeker werd dat plan gedeeltelijk realiteit. De rest is voor volgende keer dus. Ook de aardbeitoren zag gedeeltelijk het levenslicht. En het hügelbed kreeg nog wat extra opvulling met gerecupeerde houtsnippers. Foto's zeggen meer en die vind je hier.
8 juli
Niet te geloven maar weer van dat : regen om goed wakker te worden en bergen werk zodat het moeilijk kiezen was ( l' embarras du choix ). De aardbeitoren verder afwerken, de achterkant van het beestjeshotel voorzien van allerlei voor de beestjes aantrekkelijk materiaal maar vooral zorgen dat de beestjes niet meer nat worden in hun woning door het in elkaar timmeren van een dak met echte dakpannen. Tussendoor hebben anderen opnieuw een stuk van de grond ' gesaneerd ' zodat er ruimte vrij komt voor een gepland tweede hügelbed en nog wat aardperen ter aarde besteld. De rest is dan weer voor een volgende keer, want de dag vliegt voorbij. Foto's van dit alles vind je hier.
15 juli
Deze werkdag werd officieel afgeblazen omdat er te weinig cursisten zich konden vrij maken. Toch hebben Nadine en Hugo elkaar daar gezien, Nadine om een aantal plantjes een bestemming te geven en Hugo om de grond voor een bloemenweide daarvoor klaar te maken. Op een uurtje of twee waren beide klussen geklaard en het resultaat is te bewonderen.
29 juli zal een extra dag worden, er is altijd nog heel wat werk te verrichten...
En ook van deze dag zijn er dus weeral leuke foto's ( ook nog wat van de stand van zaken in de 2 eetbare tuinen in de scholen ) als je deze link volgt. Opnieuw een dag waar heel wat werk verzet is : verder voorbereiden van de bodem voor de 2 hügelbedden, verder afwerken van de beestentoren, sprokkelen of beter versleuren alsook neerhalen van dode bomen voor de hügelbedden, grond voorbereiden voor het uitzaaien nu en later van bloemen welke beestjes aantrekken en hopelijk 's avonds uitrusten in onze voor hen ingerichte B&B . Ook de woelvork kwam er weer aan te pas , alsook het opsmukken van de plantruimten. Tussendoor was er nog tijd voor enig contact met bewoners en hun bezoek en... voor een welverdiend pintje of zo, omwille van verjaardagen en spontane traktaties. Het smaakte : met een drankje en in het zonnetje, moe maar tevreden.
Na de vakantie starten we opnieuw met een werkdag op zondag 16 september met opgeladen batterijen en een hoofd vol oude en nieuwe ideeën.
En op zaterdag 29 september komen een aantal mensen van Antwerpen aan 't Woord ons een bezoekje brengen. Ze zijn erg geïnteresseerd in wat wij doen en wij willen weten wat zij zoal doen. Met netwerking is niets mis en als beide groepen echt geïnteresseerd zijn in elkaars doen en laten kan dat best boeiend worden. Jammer genoeg werd dit bezoek door AAW afgelast wegens te drukke agenda.
En onze laatste werkdag voor de herfst zou dan , onder voorbehoud, 8 oktober zijn. Een speciale dag omdat een aantal mensen van het bedrijf Holcim ons een handje en hopelijk meer handjes zullen komen toesteken in het kader van ' tijd maken voor de gemeenschap ', een lovenswaardig initiatief waar Transitie Ekeren alleen maar haar voordeel kan bij doen. Ze zijn meer dan welkom...
Verslagje :
Gisteren zijn, door de geslaagde samenwerking tussen Time4Society-Holcim en Transitie Ekeren, een aantal werkzaamheden verricht welke ons weeral een stapje dichter brengen ....
3 erg behulpzame mensen van Holcim, samen met Nadine, Nicole, John, Sus, Erik en Hugo hebben letterlijk een stukje afgewroet met als resultaat :
* Het grote hügelbed is nu afgewerkt, met uitzondering van de toplaag met teeltaarde.
* Het kleinere hügelbed werd gedolven, opgevuld met organisch materiaal, maar dient nog verder opgehoogd te worden met takken, bladeren ed alsook opvulaarde en teeltaarde.
* Verder werd het terrein nog wat verder ontdaan van bepaalde overbodige gewassen.
* En werden er nog 2 laurierstronken verwijderd alsook een kapot wiel van een mobiele plantbak vervangen.
Het resultaat van dit alles was bovendien een meer ' open ' terrein zonder stammen en takken.
Misschien kan je het beter bekijken via volgende fotoreeks
Wat dan weer niet wil zeggen dat er tussendoor niets meer kan gebeuren. Cursisten die een uurtje of zo vrij zijn en , er is altijd werk te doen, alsnog wat willen travakken... het kan.
Wat we dan juist zullen doen is nog niet geweten, maar zal afhangen van de voortgang van de vorige dagen? Eén ding is zeker : er zal nog heel wat te doen zijn vooraleer onze ' belevingstuin voor de dementerenden ' voor het grootste gedeelte zal klaar zijn. Mocht je dit lezen en in de buurt wonen en willen meedoen, altijd welkom natuurlijk. Veel handen maken licht werk, om het eens met een cliché te zeggen.
Vrijdag 25 mei 2012 : Omwille van de stroomversnelling waarin we zitten werd alles nog eens op een rijtje gezet : volgend werkdocumentje is een poging om dit wat overzichtelijker te maken. Een begin van een stappenplan, een afsprakenbundel...
Ook is de ploeg van Virginie van plan om ook in De Kleurenboom een plantdag te organiseren op vrijdag 1 juni , samen met enkele kleuterjuffen en mama's. Details zijn nog niet bekend vandaag.
Op 1 juni werd dan beslist om alles nog wat beter voor te bereiden en op vrijdag 8 juni zouden we dan effectief beginnen planten. Zowel de kleuters als de ploeg van Transitie Ekeren als Velt Brasschaat zorgen voor plantgoed. Bakken en grond zullen door de verantwoordelijke kleuterjuf beschikbaar worden gehouden. Ook deze voormiddag was best gezellig, een beetje permacultuur, een beetje kleutereducatie, zwaar maar aangenaam werk en veel plezier. Zie fotoreportage hier.
Zondag 13 mei 2012 : Een gedenkwaardige dag omdat er enkele belangrijke knopen moesten doorgehakt worden en dat is dus ook gebeurd. Gelukkig maar, want er waren verwachtingen...Er werd beslist binnen de groep dat de theoretische lessen die nog resten op een later tijdstip zullen gegeven worden ( vanaf september) en dat we vanaf nu een extra aantal werkdagen zullen inlassen om effectief in het groepsproject Hof De Beuken de plannen te realiseren. In de latere namiddag zijn we daar ook mee begonnen. In de voormiddag zijn we langs 3 individuele projecten gefietst om er kennis mee te maken en te zien in welke mate deze ook de permacultuurprincipes van David Holmgren hebben gevolgd. Zij die zich hadden opgegeven om een bezoek te brengen waren uiteraard ook fier op hun werk, alhoewel ze beseften dat er steeds werk aan de permawinkel blijft. We hadden ook 3 gasten, met hun uitgebreide kennis, uit het Leuvense en die waren tevreden met wat ze gezien en gehoord hebben. Meer foto's....
Op zondag 22 april 2012 is er de spannende trip naar Putte Mechelen, met carpooling, eigen bokes maar ook enige traktaties van de gastvrouw Sylvia Boller. Niet alleen in de tuin van Sylvia zal heel wat te zien, te ruiken, te voelen en te horen zijn, maar ook ten huize, te velde van de pomoloog Eddy Vets worden de zintuigen aangesproken. Hopelijk sijpelt er een klein verslagje ( met foto's ) door ? Enkele commentaren sijpelden binnen, alsook de foto's...zie de link hiervoor.
Van Nicole : Met veel dank aan Sylvia voor haar hartelijke ontvangst, haar heel lekkere soep (met zevenblad;-°), de hemelse chutney, het kruidig hartverwarmend borreltje en natuurlijk de leerrijke en onvergetelijke wandeling in haar paradijs;-°) en Myriam voor haar overheerlijke taart;-°) en al de andere permatisten voor de mooie dag;-°)))))
Van Christel : Het was een vruchtbare dag, niet alleen wat betreft het bezoek aan Sylvia's uitgebreide tuin, waarin we de tijd uit het oog verloren. Beelden kunnen wat dat betreft veel meer zeggen dan woorden denk ik en dat beeldmateriaal zal ongetwijfeld volgen. Bedankt Sylvia voor het warme onthaal, de overheerlijke kruidensoep en ander lekkers. Ook de kookkunsten van Myriam hebben niemand onberoerd gelaten, zij zorgde voor een overheerlijke rabarbertaart. Daarnaast hebben we ook een paar knopen doorgehakt i.v.m. Hof de Beuken.
En dan nu: het fantastische verslag waarvan Eddy en Sylvia de bron waren, genoteerd door Myriam en getypt door Christel...omdat er zoveel informatie in te vinden is, willen we dat ook graag hier delen met iedere bezoeker die toevallig of niet tot hier is geraakt.
Tussendoor een verzoekje ontvangen van Sylvia om een bijeenkomst over Hugelbedden te promoten : het is wel in de buurt van het Centraal Massief in Frankrijk en zeer binnenkort : weekend 27-28-29 april 2012. Hier meer uitleg ( in het Frans )
Zondag 25 maart 2012 : 7de cursusdag, met bezoek van Julien, directeur RVT Hof De Beuken...om zowel de plannen te bekijken als eens naar ' het budget ' te kijken.
Het geconsolideerd plan werd enthousiast door Julien onthaald, zij het dat er nog heel wat afspraken dienen te gebeuren. Verder hebben we ook vandaag de nodige porties permacultuurkennis vergaard, zoals steeds kundig door Sylvia opgesteld en naar voor gebracht. Een uitstap naar het toekomstig permacultuurveld binnen het Hagelkruispark ( om te zien hoe we een aantal permacultuurprincipes kunnen toepassen ) en naar de tuin van Geertje, voor de lunch, brachten wat warme afwisseling. Ook nu zijn er een aantal foto's genomen door Hugo, die een beeld geven van wat we zoal hebben uitgespookt. Hier te vinden.
En ook Virginie heeft foto's ' geschoten ': Reeks 1 en reeks 2.
Op zaterdag 17 maart schuiven we er een halve werkdag tussen. Van 10 tot 12 uur is het alle hens aan dek geblazen voor de mensen van de 't Speelvelt ploeg, bestaande uit eenieder die een handje wil komen toesteken .
Bedoeling is om het toekomstige eetbare tuintje een stukje concreter te maken : extra grond aanvoeren en verspreiden, een windkering en afsluiting maken, beginnen met aanplanten van enkele gratis' prototypen ' en verder afspreken voor later...
Het resultaat van deze leuke halve dag vind je hier : foto's Eetbare Werf 't Speelvelt 17maart 2012
Dag 6 : zondag 11 maart 2012, aanvang 9 uur 30 , uitzonderlijk in het EVA Centrum.
Een dag waarop we weer heel veel hebben bijgeleerd : klimaatzones, landschappen, zone 0 de woonkern, zone 1 de familievoedseltuin als theoretische vorming alsook werken met de woelvork, inkuilen van stekken, zaaien van patatjes en andere zaden, persoonlijke voorstelling van projecten, kortom een dag die weer snel voorbij ging. Ook de 2 opties voor de tuin van Hof de Beuken werden weer eens knap getekend door Geertje werden onder de loupe genomen. En het was schitterend weer waar we jammer genoeg onvoldoende van konden genieten..... Enkele verontschuldigingen, maar de buddys brengen dat in orde.
Foto's van deze dag vind je hier.
En een inventaris vergeten groenten per deelnemer :
Christel over bloedzuring, oerprei en pastinaak
Nicole1 Nicole 2 Nicole 3 over aardbeispinazie, daslook en gojibes
Hugo over schorseneren en rammenas
Erik over Brave Hendrik
John John1 over warmoes en rode biet
Myriam over engelwortel
Virginie over pawpaw,kaki en kiwaï
Dag 5 : zondag 26 februari 2012, aanvang 9 uur ipv 9 uur 30, samenleggen 3 plannen...
Verslag : Waren het de restanten van de winterblues, het vroege uur of het feit dat er nogal wat tijd zat tussen 2 cursusdagen ? Maar helemaal fit zag de groep er 's morgens niet uit : enkele zieken, enkele laatkomers, enkele optijdkomers, kortom een amalgaam dat de eerste bocht met moeite nam, maar in het zicht van de 2de bocht er stilaan helemaal doorkwam, bij het samenbrengen van de plannen. Kundig geobserveerd door enkele collega's die later ook verslag uitbrachten , was er vrij snel consensus over de te volgen weg. De 1ste versie zal opnieuw uitgetekend worden, met juiste opmetingen, en voorgelegd aan de directie. Een nieuwe portie theorie, een windkeringstudie ter plaatse, een wandeling door een stukje van de Oude Landen op zoek naar toepasbare patronen, geschenkjes onder vorm van zaden en plantjes vanwege Sylvia aan de groep en een huiswerk tegen volgende keer, ziedaar in een notendop de invulling van die dag. En wat afspraken om via mail af te spreken voor wat betreft 't Speelvelt.....En wat verse foto's van vandaag welke je kan bekijken door hierna te klikken : https://picasaweb.google.com/101225359236981000151/5dePermacursusdag26022012?authuser=0&feat=directlink
Ook gisteren vrijdag 25 febr 2012, op het einde van de krokusvakantie, hebben Nicole en Hugo ( neen , niet het zingend maar wel het zwoegend duo) samen met een groep kinderen, waarvan er een aantal snel afhaakten maar ook een aantal diehards lustig verder werkten, alsook juf Greet en juf Sharon onze werf verder aangepakt. Opnieuw was het een kwestie van grond aanvoeren en uitspreiden. We zijn er ondertussen ook achter gekomen dat onze plannen wat zullen moeten bijgestuurd worden, rekening houdende met de beperkingen die we ondervinden. Maar het resultaat en vooral de weg erheen, blijven spannend. Nog meer nadenken wat haalbaar is, nog meer observeren en met de voeten op de grond blijven, dat is de boodschap.
Nicole was weer in vorm en heeft heel wat foto's ( een kleine 160 )genomen, die vind je hier.
Tussendoor : een kort verslag van Sharon, één van de juffen van 't Speelvelt, over onze ( korte) werknamiddag op 1 februari 2012, een vriesdag in putteke winter. Er werden ook verdere afspraken gemaakt.. en er zijn ook foto's van die toffe momenten beschikbaar ergens op het internet. Kik hier.. Met dank aan onze gelegenheisfotograaf Nicole die ondanks koude vingers en het kleine knope op het toestel toch een 70 tal werkkiekjes heeft gemaakt.
Hardwerkende kinderen van het SpeelVelt !
Verslag:
3 hopen zand ( grond) is er gemaakt. Nu moeten er nog 3 hopen bij gemaakt worden. De bedoeling is dat er eventueel voor of tijdens de krokusvakantie aan verder wordt gewerkt.
In de krokusvakantie komt Hugo en zijn team terug ! Ik ga aan Greet nog vragen welke dag het beste zal zijn. Dit zullen wij jullie zo snel mogelijk laten weten.
Volgende keer gaan we een klein stukje theorie geven. We zouden dan wel een laptop ter beschikken moeten hebben. (Ik zal vragen aan Greet of we een laptop kunnen gebruiken. Eventueel neem ik zelf mijn eigen laptop mee.) De theorie zal niet zo veel zijn. Het is de bedoeling dat kinderen te weten komen dat je niet zomaar alles naast elkaar kan planten.
Eventueel op de site van ‘Speelvelt’ nog eens vragen of ouders een handje kunnen mee helpen.
Hugo heeft mij gisteren nog een zeer boeiende site meegegeven. http://www.mier.be/
We zouden volgende keer ook eens moeten nadenken over een alternatief voor een padje te maken.
Ons tuintje ziet er momenteel zo uit:
Dit zijn hoopjes zand
Er zouden nog drie hopen zand bij gemaakt worden.
De volgende keer moeten we is na denken over het padje dat we kunnen maken.
Alle suggesties zijn welkom !
Dag 4 : zondag 22 januari 2012
Vandaag waren we opnieuw compleet om met volle aandacht te luisteren en te kijken naar wat Sylvia ons allemaal te vertellen had en vice-versa. En dat was heel veel : water stond centraal alsook de boodschap om er slim mee om te gaanzn om verspilling aan banden te leggen en te voorkomen, we presenteerden in 3 groepen ons ontwerp en onze ideeën mbt Hof De Beuken, onze persoonlijke projecten en maakten de afspraak om volgende keer alle plannen van het groepsproject te consolideren, samen te voegen tot één samenhangend geheel. Het begint stilaan concrete vormen in het hoofd en op papier aan te nemen. Maar er is nog een hele weg af te leggen, ondanks de schitterende voorstellen. Enkele foto's van die dag vind je hier.
In voorbereiding van dag 4 zullen we, in 3 gelijke groepen, trachten een voorstel van plan op te maken voor Hof De Beuken. Iedere groep organiseert dit op eigen initiatief en nadien zullen de voorstellen ' geconsolideerd ' worden tijdens de 4de dag.. best wel een complexe uitdaging die zal moeten rekening houden met een reeks bekende en onbekende elementen... Gelukkig is Sylvia daar, die ons met raad en daad zal bijstaan. Dit alles in het kader van het zogenaamde groepsproject wat Hof De Beuken eenduidig aan het worden is.
Daarnaast wordt er ook volop werk gemaakt van het persoonlijk project, dat individueel of eventueel in groep zal worden aangepakt. En zo geraken we stilaan op kruissnelheid...
Overzicht vandaag 18 jan 2012 van de groep Nadine-Nicole-Ingrid-Virginie ( verontschuldigd ) en Hugo
Voorbereidend overleg werd reeds op 13 januari 2012 met de school gevoerd...
Vandaag woensdag 18 januari 2012 hebben we, ongeveer 15 kinderen, een aantal begeleidsters van Eetbare Werf 't Speelvelt ( www.speelvelt.be ) en mensen van Transitie Ekeren het volgende voor mekaar gebracht :
- Kennismaking met elkaar.
- Een klein beetje uitleg gegeven over permacultuur en zo.
- De kinderen een aantal soorten groenten, fruit en bloemen laten opnoemen welke ze graag
zouden zien groeien in ' hun ' tuintje van ongeveer 50 m².
Appelboom, bosaardbei, kerselaar.
Viooltjes en lavendel.
Tomaten, wortelen, sla, prei, spruitjes, pompoen, aardpeer, broccoli en courgetten.
- De grond werd volledig bedekt met bladeren ( begin van bladgrond) en karton.
- Zwaardere stokken werden gebruikt om het geheel te ' fixeren' tegen de wind.
- Een eerste rudimentair plannetje werd opgesteld :
Vierkante tuin ( te klein voor ronde aanleg ) .
Vierkante bedden van ongeveer 1 m² met hout afgeboord voor groepjes groenten, bloemen, evt kruiden.
Rechte paadjes tussenin.
Fruitbomen en struiken aan de randen, zodat de tuin enigszins beschermd is tegen wind en rondlopende
kinderen.
Verdere afspraken :
- Sharon stuurt foto's van vandaag ook door naar Hugo ( voor onze website ).
- Sharon bekijkt bij gelegenheid eens de website www.sarahswereld.nl specifiek over kinderen en het milieu, de natuur, de klimaatontwrichting, etc. Een tip van Nicole... Kaartspel ?
- Greet en Sharon organiseren het aanleveren en uitspreiden van 4/5 balen stro at 3 Euro per baal, in de
loop van deze of volgende week.
- Wilde kastanjes zo veel mogelijk verwijderen.
- Lamineren van naamkaartjes voor plaatsaanduiding in de tuin.
- Woensdag 1 februari 2012 om 13 uur 30 nieuwe afspraak in de school.
- Op termijn zullen de papa van Timo en de papa van Noah kunnen zorgen voor resp. tuingerief en plantjes.
- Transitie Ekeren denkt verder na over gildes ( welke planten kunnen samen ) en andere punten
van het ' tuinconcept '. Dit maakt deel uit van de cursus permacultuur : zondag 22/1 is 4de cursusdag.
- De communicatie tussen Transitie Ekeren en 't Speelvelt zal gebeuren door resp. Hugo en Greet, met allen
steeds in copie.
Voor de volledigheid wil ik nog even vermelden dat het scholenproject Kleurenboom, door onvoorziene
omstandigheden met name onbeschikbaarheid van de ' trekkende' juf, wordt uitgesteld tot
begin maart, zodat Transitie in principe meer tijd heeft voor voor 't Speelvelt.
Dag 3 : zondag 18 december 2011
Vandaag mochten we Nico voor de eerste keer begroeten en zo is onze ploeg compleet, met 15 dus. Van Sylvia kregen we weer heel wat theoretische en practische bagage mee. Bovendien kregen we ook een uiteenzetting over eigen grondstalen, namen we er ook enkele van de ' projectgrond ' in Hof De Beuken en vertelden we elkaar hoever we stonden met ons eigen persoonlijke project. De resultaten waren nogal heterogeen, maar ruim voldoende om verdere plannen te maken, zowel wat betreft Hof De Beuken als eigen projecten in de eigen tuin en/of elders ( zoals de 2 scholen waar Geertje en Hugo vooraf contact mee hebben gehad ). Het huiswerk was duidelijk en de sfeer super. Toch enkele kiekjes...
Zondag 11 december 2011 : Er werd afgesproken binnen de groep om deze dag in te lassen voor zij die in vrije praktijk al stevig willen beginnen in RVT De Beuken. Geen formele cursusdag maar een dag(deel ) voor de eigenaars van jeukende vingers. Ook hiervan zijn enkele foto's genomen met de GSM van Erik, waarvoor dank. Er werd die dag op een aangename manier maar keihard gewerkt : ongelukkige struiken werden verwijderd, de bodem bedekt met bladeren, houtstrooisel, karton en stro. Met snoeischaren, takkenscharen, heggescharen, hakselaars, rijven, kruiwagens en vooral een heleboel enthousiaste mensen werd in de voormiddag en een stuk in de namiddag de klus geklaard. Van de 250 m² bleef er nog 15 m² onbedekt, iets voor cursusdag 3 volgende zondag. Rond 15 uur was het dus allemaal achter de rug en werd er met een zekere fierheid naar het resultaat gekeken.
Op 7 december 2011 zijn Geertje en Hugo ( Sus en Erik waren verontschuldigd ) in 2 scholen gaan samenzitten met enkele verantwoordelijken van die scholen om te gaan luisteren naar hun wensen in verband met eetbare tuinen binnen de school. Het resultaat was dat er zal worden nagedacht op welke manier transitie en de scholen als partners kunnen samenwerken. De terreinen of terreintjes zouden in aanmerking kunnen komen om , samen met de leerlingen, hun ouders alsook de omgeving, permacultuur te gaan toepassen. Langs beiden kanten was er voldoende duidelijkheid , bereidheid en goede wil om dit na te streven. Dit verhaal wordt ongetwijfeld in de lente vervolgd, na verdere afspraken met en tussen de partners.
Dag 2 : zondag 13 november 2011
Verslag en foto's .....
Ingrid ( haar zinnetje is wat langer uitgevallen, maar dat is haar keuze en wij doen er ons voordeel mee ) :
Sylvia had aanbevolen lectuur mee en vertelde over Anastasia in Rusland.
We hadden onze snoeischaren mee, iemand had kartons en hooi.
De directeur van het bejaardenhuis stelde zich voor en gaf uiting aan zijn visie op de tuin.
De nieuwe tuin zou best afgestemd worden op de behoeften van demente bejaarden.
Sylvia deelde ons op in groepen die elk aarde, water, lucht en vuur voorstelden. Dit volgens onze astrologische tekens. Het is dus fantasievol tuinieren. Sommige mensen zijn goed in ontwerpen, anderen zijn aardser , hun ligt het " doen" beter, weer een andere groep is de bewoners gaan bevragen .
Een groep die de tuin in kaart bracht , een andere die ging voelen wat nodig was enz. Het krijgt echt al vorm. De laurierhaag zou ook weg , maar het is eerst echt nog even zoeken naar een gepaste vervanging, omdat hij een betonnen muur wegstopt.
Dan zijn we de stekelige struiken beginnen snoeien. Een deel is dus al 'gepermacultuurd'. Het snoeisel laten we gewoon liggen. Daarop komt karton en daaroverheen hooi. That's all. En nu wachten op de lente.
De tuin werd opgedeeld in zones. Dat staat allemaal op een blad van Sylvia . Je kan haar dat vragen. Er komen eetbare vruchten , bessen, appelbomen en in de nabijheid van het huis een kruidentuin in houten bakken. Zo kunnen de mensen voelen en ongevaarlijk het eetbaars in hun mond steken.
Op 11 december , vanaf 10u, houden we een extra werkdag omdat het anders te lang gaat duren vooraleer alle struiken weg zijn. De mensen van Eva zorgen voor een elektrische snoeischaar en een hakselmachine.
We kregen een kijk op de verschillende gewassen die je onder een appelboom bvb kan doen groeien. Ze bevruchten elkaar. Het overgangsgebied tussen twee zones is het interessantste omdat er van alletwee iets is.
Sylvia : De kracht van de groep wordt stilaan duidelijk,
allen gelijkwaardig en een verzameling van individuele geïnspireerde motivatie.
Erik : Een fijne combinatie tussen de theoretische uiteenzettingen en het praktische buitenwerk .
Geertje : Er groeit iets, en niet alleen buiten, maar ook binnen.
Chris : We zijn nu echt geïnspireerd van start gegaan, niets kan ons nog tegenhouden.
Nicole : Hoop dat we terug de taal van de aarde kunnen spreken.
.........
Dag 1 : Zondag 16 oktober 2011.
Kennismaking met de groep ( we zijn met 15) , met de lesgeefster en met de materie ( wat is permacultuur, pc netwerk, basisprincipes van ecologie, levensnetwerken, cycli, beperkende factoren, ecosystemen ? ).
Doelstellingen van de cursus.
Hoop en verwachtingen ten aanzien van de cursus en de eigen inbreng.
Groepsovereenkomst mbt communicatie en overleg.
Opdrachten en huiswerk :
* Persoonlijk project als eindwerk.
* Groepswerk.
* Observatiedagboek.
* Droomkaart
Stukjes theorie ( binnen ) werden afgewisseld met veldwerk oa observatie en een ontspannen middagmaal - ons bokes - ( buiten ) op het terras van RVT Hof De Beuken.
Klik hier voor enkele foto's.
Cursus Permacultuur in Ekeren 2011-2012
Algemeen :
In dit jaartraject kunnen we, als groep en op een onderbouwde manier leren hoe we samen eetbare tuinen ontwerpen, opstarten en verder onderhouden .
Het praktijkgedeelte is complementair aan het theoretisch gedeelte.
We doorlopen gedurende dit permajaar alle seizoenen in één of meerdere tuinen en ervaren de daarbij behorende werkzaamheden en bekijken de aandachtspunten die er verband mee houden .
Het samen aanpakken van de uitdagingen en mogelijkheden vormt een belangrijk deel van deze cursus.
Na deze jaartraining kunnen we perfect , alleen of in groep, elders aan de slag .
Practische afspraken in een notedop.
Trajectbegeleidster : Sylvia Boller
Dagen : 12 zondagen in 2011-2012.
Start op 16-10-11; 13-11; 18-12; 22-01-12; 26-02; 11-03; 22-04; 13-05; 10-06 en de dagen voor sept en oktober 2012 zijn nog vast te leggen.
Eigen bokes voor 's middags.
Start om 9 u 30, einde 17 u
Pauze van een uurtje 's middags en 2 x een kwartiertje in de voor- en namiddag.
Een tussentijdse aanpassing kan steeds gebeuren, in overleg met de groep.
Ook de plekken ( binnen en/of buiten ) waar wordt samengekomen zal op basis van de keuzes van de groep worden afgesproken en gecommuniceerd.
Prijs is laag, wegens voldoende inschrijvingen, en bedraagt 240 Euro per deelnemer, in éénmaal of trimestrieel te voldoen.
Meer informatie mocht het nodig zijn bij :
Geertje Van Gompel 0475/303356 of 03/5416424
Sus Beckers 0473/193374 of 03/5426829