Zoeken
Inschrijving nieuwsbrief
Contact Info

ekeren.transitie@gmail.com
 

Werkgroep Eetbaar Ekeren :
Transitie Ekeren :
Erik Baelus
erik.baelus@sdworx.com


Webbeheer Transitie Ekeren :
Erik Liekens erik.liekens@gmail.com
 

PostHeaderIcon Nieuwsbrief 7

30/12/2011

Dit is niet alleen de 7de nieuwsbrief maar ook en vooral een nieuwjaarsbrief en daar horen wensen bij : een vrolijk, groen, gezond en veerkrachtig 2012, met heel wat transitieplannen, dat is het wat wij jullie wensen.

De aanzet voor deze plannen gebeurde reeds in 2011, waar de cursus permacultuur in Ekeren met 15 deelnemers concrete vormen heeft aangenomen met als einddoel en in overleg met het centrum, de aanleg van een belevingstuin voor dementerenden in RVT Hof De Beuken. Niet alleen deze mensen maar ook allen die daarvoor interesse hebben zijn welkom om eens een kijkje te komen nemen tijdens en na de aanleg : bezoekers van het dienstencentrum, leerlingen van de omliggende scholen, buren en toevallige passanten. Transitie is een relatief nieuw maar open  en met elkaar te delen verhaal en permacultuur is daar een component van. Een ander traject dat steeds concreter wordt is de samenwerking met enkele lokale scholen, zoals de Basisschool Veltwijck en De Kleurenboom. Hier is de doelgroep een aantal kinderen , hun geïnteresseerde ouders en ook buren die, samen met een aantal aankomende permaculturisten en schoolverantwoordelijken , eetbare tuinen zullen plannen en realiseren die maximaal de permacultuurconcepten zullen weerspiegelen. Een hele uitdaging met als belangrijke bijprodukten de kennisoverdracht en het contact tussen mensen. Dit alles als aanloop voor het wat grotere werk : de aanleg van een stuk Hagelkruispark in de iets verdere toekomst. 

Ook in 2012 mag onze aandacht voor de voorlopig nog redelijk groene Ekerse omgeving niet verslappen, integendeel. Niet alleen het behoud van oudere maar ook de aanplant van nieuwe bomen zal onze aandacht vasthouden. Lokale veerkracht en transitie naar een olie-arme maatschappij kan nu eenmaal niet in een stenen omgeving zonder voldoende groen en daar zorgen de bomen nu eenmaal als eerste voor. We zijn er echt van overtuigd dat niet alle heil van het beleid dient te komen en we zelf ons steentje, of beter ons boompje, kunnen bijdragen. We zullen niet blind en doof blijven voor wat er rondom ons gebeurt : mobilieitsplannen die de toekomst van Ekeren en ( veel ) verder voor vele jaren kunnen hypothekeren.We houden onze ogen en oren open...

De voorbije transitiecafés van 2011 zijn stilaan een goede gewoonte geworden. De laatste waar we ook ons ongeveer 1 jarig bestaan vierden leverde opnieuw heel wat nieuwe mogelijke initiatieven op zodat we hopen een aantal daarvan met jullie te kunnen meemaken. Maar dat vinden we niet voldoende : we zijn nieuwsgierig naar wat jullie van transitie Ekeren denken en verwachten. In eerste instantie vragen we aan iedereen die ooit zijn of haar interesse voor onze beweging heeft aangegeven en regelmatig nieuws van ons ontvangt  via nieuwsbrieven of de website , om dit te bevestigen met een eenvoudig ' ja, ik blijf interesse hebben ' . Maar ' neen ' is een even duidelijk antwoord . Dit geeft eenduidig aan wat je wil : geen nieuws ( brieven ) meer van ons ontvangen . Maar verder blijven we even goede vrienden en opnieuw instappen  kan altijd. In tweede instantie gaan we dus alle blijvend geïnteresseerden vragen  ons een korte suggestielijst , eventueel met nieuwe voorstellen, terug te sturen. Heel wat mensen zijn allergisch voor dit soort lijsten, wij eigenlijk ook, maar we willen toch een vinger aan de pols houden en daarom zullen we het zo kort mogelijk houden. Bedankt voor jullie begrip. 

Nog iets over onze website www.ekeren.transitie.be waar nog wat meer details over onze werking te vinden zijn . Het gastenboek is er om je mening te geven. En onlangs heeft onze webmaster een eenvoudige manier gevonden om snel nieuwe informatie op de site aan te geven : Zet 'm bij je favorieten en volg het pad Nieuws>Transitiegazet en daar vind je gecentraliseerd de datum en de verwijzing naar de aanpassingen, nieuwe en gewijzigde informatie. Probeer eens.

Kalender :
Transitiecafés : 24 februari ( thema Lets, Ruilen), 13 april en 11 mei 2012
Stuurgroep waar iedereen welkom is : 11 januari, 6 februari en 5 maart 2012
Op 18 februari 2012 richt het EVA-centrum haar jaarlijkse ludieke kwis in. Kwis je graag ? Laat het ons weten.

backtotop