Zoeken
Inschrijving nieuwsbrief
Contact Info

ekeren.transitie@gmail.com
 

Werkgroep Eetbaar Ekeren :
Transitie Ekeren :
Erik Baelus
erik.baelus@sdworx.com


Webbeheer Transitie Ekeren :
Erik Liekens erik.liekens@gmail.com
 

PostHeaderIcon Nieuwsbrief 6

* De transitiecultuur heeft over de hele aarde succes, dus ook in Vlaanderen. Er worden veel initiatieven genomen die een creatief antwoord bieden op de blinde techologische vooruitgang, de ongebreidelde economische groei, de klimaatverandering, de piekolie en de diverse maatschappelijke crisissen. De transitiebeweging kiest voor een duurzame wijze van productie, consumptie en samenleven. En voor lokale initiatieven... zoals de onze, sinds vorig jaar hier in Ekeren.


* Onlangs zijn een aantal onder ons naar de lezing van Rob Hopkins, de grondlegger van de transitiebeweging, in Brussel geweest. Het was een boeiende uiteenzetting voor een 600-tal geïnteresseerden die de man in kwestie eens in levende lijve wilden zien en horen. Erg uitzonderlijk maar consequent want Rob reist zo weinig mogelijk teneinde zijn ecologische voetafdruk niet onnodig te vergroten. Daarom zijn er plannen om Rob virtueel ( via Skype ) naar Antwerpen te krijgen en onze regio de kans te geven om op die manier met Rob contact te hebben. Hopelijk lukt het...


* De (jaar)cursus ' Eetbare Tuinen op basis van Permacultuur ' is met een fijne groep van 15 deelnemers van start gegaan. Als ontwerpobjecten zitten Hof De Beuken, de tuin van villa Oosterlinck, enkele privétuinen, enkele tuinen van 2 Ekerse scholen in de pijplijn. En op langere termijn richten we ons op het ontwerp en de uitvoering van een permacultuurtuin in het Hagelkruispark. De deelnemers leren ondertussen heel wat bij zoals : ' Een permacultuursysteem wordt zo ontworpen dat het de veerkracht heeft van een natuurlijk ecosysteem'. Observeren, genieten en werken... het hoort er allemaal bij. Alsook de sociale contacten en de groepsdynamiek die onlosmakelijk met de transitiecultuur verbonden zijn.


* Het volgende transitie-café heeft plaats nu vrijdag 21 oktober 2011 vanaf 20 uur en heeft als thema ' Bomen over bomen ' . Het programma ziet er voor groenminnenden erg veelbelovend uit :
Een korte documentaire getiteld ' Van mensen en bossen '
Bert de Somviele, directeur van de Vereniging voor Bos in Vlaanderen spreekt over het belang van bomen in een stedelijke omgeving.
Koen Palinckx, districtsschepen van onder andere groen, en Peter Leyn van de groendienst zullen het hebben over verleden en toekomst van het Ekerse groen onder vorm van bomen, bosjes en bossen. En onze rol daarin...
We sluiten af met vragen en antwoorden en andere losse gesprekken bij een drankje.


* Tussen de cafés en de cursus door denken wij ook nog aan andere initiatieven op de wat langere termijn zoals ruilen via het internet, maar ook via een lokale ruilbeurs : Jij hebt iets te veel dat mij interesseert en ik heb iets dat jou interesseert, ruilen ? Laat je Euro's maar thuis..., misschien gebruiken we wel een alternatieve munt ? Heb je voorstellen, aarzel niet !


* We hebben een meterke op onze website www.ekeren.transitie.be staan en die vertelt ons dat er reeds 1.145 bezoekers , waaronder vooral jullie, met een kleine 1.750 ' hits ' zijn langsgekomen. Een opsteker voor de webmaster die probeert er iets aangenaam leesbaar van te maken. Ga ook eens langs het gastenboek en ventileer gerust je mening. Veel meer over transitie in Vlaanderen vind je op www.transitie.be  .


* Onze agenda  :
21 oktober 2011 : Transitie-café met als thema ' We bomen over bomen '
7 november 2011 : Stuurgroep
13 november 2011 : 2de dag permacultuurcursus
18 november 2011 : Transitie-café
5 december 2011 : Stuurgroep
16 december 2011 : Transitie-café
18 december 2011 : 3de dag permacultuurcursus

backtotop