Zoeken
Inschrijving nieuwsbrief
Contact Info

ekeren.transitie@gmail.com
 

Werkgroep Eetbaar Ekeren :
Transitie Ekeren :
Erik Baelus
erik.baelus@sdworx.com


Webbeheer Transitie Ekeren :
Erik Liekens erik.liekens@gmail.com
 

PostHeaderIcon Nieuwsbrief 17

Het is zomer, warm en droog en dus tijd voor zomerse dingen. Fietsen, werken in de tuin of een rommelmarkt in open lucht bezoeken? Daar gaat het in deze Nieuwsbrief om, want Transitie Ekeren heeft daarover erg concrete plannen.

Zo kreeg de stuurgroep volgende uitnodigende brief van Hugo van. Dienderen , voorzitter van GroenPlus, met vraag tot publicatie, wat we uiteraard heel graag doen. :

' Beste mensen van Transitie Ekeren.
GroenPlus, de ouderenwerking van Groen, deelt tijdens een fietstocht door en rond Antwerpen enkele Groene Pluimen uit aan sociale en ecologische initiatieven. Dat gebeurt tijdens een tocht van 8 tot 12 augustus waaraan een veertigtal groene senioren uit heel Vlaanderen deelnemen. Transitie Ekeren is bij de uitverkorenen. Zaterdag 10 augustus rond 10.30 u zullen we aan WZC Hof De Beuken, Geestenspoor 73 arriveren om jullie initiatief te bekijken en er enige uitleg over te krijgen. Nadien volgt de Pluimuitreiking in aanwezigheid van Tom Van den Borne, schepen (Groen) district Antwerpen., waarna we doorfietsen richting Kapellen. Daar krijgt zorgboerderij en vogelopvangcenter Meander een Groene Pluim. De fietsers gebruiken daar hun meegebrachte lunch. Als jullie willen kunnen jullie meefietsen, denk wel aan de eigen bokes. Rond 15.30 u worden we verwacht bij Velt-lesgever en fruitspecialist Valère Allonsius Kraaienheuvel 10 Kapellen. (Ik heb Valère overigens leren kennen op een transitiecafé van Transitie Ekeren) . Omwille van zijn uitgesproken engagement krijgt ook Valère een Groene Pluim. Alle geïnteresseerde mensen van Transitie Ekeren zijn uitgenodigd om dit alles mee te maken. '

Wil je deze prettige, ontspannende en leerzame fietstocht meemaken, verwittig dan op voorhand Hugo Van Damme op 03/6461801 of via hvandeker@gmail.com . We komen dus samen om 10.30 u aan Hof De Beuken.

Op zondag 1 september is er de jaarlijkse Rommelmarkt van het EVA Centrum, waar ook Transitie Ekeren zal aanwezig zijn, oa met een pop-up weggeefwinkel en nog enkele andere transitie-initiatieven. Zeker de moeite om eens langs te komen en even stil te staan bij het gratis aanbod van waardevolle voorwerpen. Mocht je iets, wat voor jezelf overbodig is maar waarvan je denkt dat het nog waardevol kan zijn voor anderen, beschikbaar hebben, hou het nog even bij je, zodat we het tegen die tijd kunnen ophalen. Momenteel hebben we echter nog geen ruimte om grotere voorwerpen te stockeren, ook daar zou je ons ( maar vooral anderen ) mee kunnen helpen. Verwittig één van de stuurgroepleden die je kent of mail Hugo Van Damme mocht je of één of meerdere voor jou overbodige voorwerpen beschikken of een tijdelijke- tot 1 september - stockageruimte in Ekeren hebben , waarvoor dank .

Wat het werken in de tuin betreft : Onze ' dementie- en belevingstuin ' in Hof de Beuken ( zie ook de eerste paragraaf ) is ondertussen geen onbekende Ekerse plek meer. Het wordt stilaan ( een work in progress ) een permacultuurtuin met botanische en creatieve elementen voor dementerenden en andere bezoekers. Sociaal en ecologisch. Nu zaterdag 27 juli vanaf 9.30 u tot ? ( zolang je tijd hebt ) organiseren wij een volgende ' open werkdag ', met speciale aandacht voor ' het prieel ' : het dakgebinte is klaar, echter voorlopig nog zonder bedekking wegens het gewicht. We moeten dat gebinte op 8 palen zetten en daarvoor zoeken we 8 sterke mensen die ons daarbij kunnen helpen. Mocht je enkele uurtjes willen vrij maken om die klus of iets anders met ons mee te klaren, verwittig dan Erik Baelus op nr 0475-907820.

Tenslotte, maar dat is al wat verder in de toekomst en daar komt nog een afzonderlijke uitnodiging met alle details voor, plannen wij een overlegnamiddag rond een 3-tal thema's : zelfoogstboerderij in Ekeren, Eetbaar Ekeren en een lokaal platform voor natuur en milieu, waaruit je kan kiezen op basis van je eigen voorkeur.. Datum voor je agenda : zaterdag 19 oktober in de namiddag, met afsluitend een etentje. Soms moeten wij al eens durven stilstaan en niet steeds verder rennen. Echte burgerparticipatie : woorden en daden !

Groet, vanwege de stuurgroepleden van Transitie Ekeren....Greet, Sus, Erik, Geertje, Christel, John en Hugo

backtotop