Zoeken
Inschrijving nieuwsbrief
Contact Info

ekeren.transitie@gmail.com
 

Werkgroep Eetbaar Ekeren :
Transitie Ekeren :
Erik Baelus
erik.baelus@sdworx.com


Webbeheer Transitie Ekeren :
Erik Liekens erik.liekens@gmail.com
 

PostHeaderIcon Nieuwsbrief 16

Het is weeral een tijdje geleden dat we nog eens een nieuwsbrief ' gelost ' hebben. Niet dat we ondertussen hebben stilgestaan of -gezeten, maar we sturen er pas eentje als we iets te vertellen hebben wat jullie kan interesseren. En daar is het nu het goede moment voor. Lees rustig verder en ontdek waarom.

Zoals jullie wellicht weten zijn we al een tijdje aan de slag in de ' belevingstuin voor dementerende bejaarden ' van WZC Hof de Beuken, Geestenspoor te Ekeren, en traag maar gestaag begint dat er mooi en voor sommigen zelfs wat speciaal uit te zien. Mooi omdat het er nu lente en bijna zomer is met geuren, kleuren, geluiden en gewaarwordingen die met die seizoenen gepaard gaan. En speciaal omdat er regelmatig constructies verschijnen die mensen niet altijd herkennen ( wa is da, voor wa dient da ? , zijn vragen die we regelmatig mogen beantwoorden). Ik noem er enkele : vierkantemeterbakken, sleutelgatconstructies, bijenhotel, wiglo, bloemenweide, aardbeitoren, hügelbedden, een fruithaag en dergelijke. Sommige zijn het resultaat van de werklust van een aantal permaculturisten, of van een geslaagde workshop, of van de inbreng van vrijwilligers of zelfs van toevallige passanten. Deze tuin ( die nog steeds de status ' Work in Progress ' heeft ) dient niet alleen als uitstapmogelijkheid voor de bewoners en bezoekers van het welzijnszorgcenter of van het dienstencentrum zelf , maar staat ook open voor eenieder in de buurt, zoals scholen, buurtbewoners en geïnteresseerden die wat rust zoeken. We zouden het dan ook fantastisch vinden dat dit project op termijn zou gedragen worden door diezelfde buurtgemeenschap.

Als eerste opstap naar die gezamenlijke aanpak organiseren we op zaterdagvoormiddag 8 juni 2013 een eerste halve ' open werkdag ', tijdens dewelke er kan gewerkt worden van 9 uur 30 tot 12 uur 30 . Maar ook een kennismaking of een gewone babbel met wat uitleg is mogelijk. Aangenaam werk zoals het aanplanten van de sleutelgatconstructie ( zie foto hierboven ) , de hügelbedden of de fruitkant kan afgewisseld worden met nog aangenamer werk zoals het fatsoeneren van het terrein, de ruimte vrijmaken voor de geplande plaatsing van een overdekte kiosk om droog te kunnen werken of het gewoon verspreiden van aarde. Voor materiaal, plant – en zaaigoed zorgen wij, maar je mag steeds – voor jou - boventallige zaden en planten meebrengen. Vermits de tuin ook bezocht wordt door dementerende bejaarden zouden we willen vragen geen giftige, noch ' doornige ' planten mee te brengen. Zie ook, voor de eerste groep, ( de website van ) het Antigifcentrum. Bovendien, mocht je de gelukkige bezitter zijn van niet meer gebruikte houten lepels of van niet te grote aarden bloempotjes, dan mag je die altijd meebrengen , want zij kunnen dienen om aan te duiden welke planten waar staan. Altijd handig...

Tenslotte, mocht je een idee hebben op welke manier we ( delen van ) de grijze betonplaten muur kunnen ' pimpen ' of mocht je een voorstel hebben voor een kunstwerkje, dat kan je altijd bij ons kwijt.

Interessant om weten is het feit dat de tuin onlangs bezocht werd door enkele klassen van scholen in de buurt. En dat er nog soortgelijke plannen in de pijplijn zitten, zoals samenwerking met de Bib Ekeren, met MOS ( Milieuzorg Op School) en dergelijke. De bedoeling van Transitie Ekeren is, in het kader van een eetbaar en leefbaar Ekeren, om het project in Hof de Beuken te gebruiken als leerschool en als vingeroefening om vervolgens met kennis van zaken en op termijn een deel van het project ' Heraanleg Hagelkruispark ' aan te kunnen pakken, samen met de bewoners in de omgeving.

Om af te sluiten : Transitie Ekeren heeft heel wat te bieden aan mensen die daar voor open staan. Alle informatie en verslagen en plannen vind je op onze website www.ekeren.transitie.be of op onze Facebookgroep Transitie Ekeren.

Groetjes vanwege de stuurgroep Erik, John en Paulette, Greet en Sus, Geertje, Christel en Hugo.         

backtotop